Meer reacties

 

An, mrt 2018:
“Ik zing al mijn koorleven lang in tientallen koren de tenorpartij mee. En ik heb nog nooit twee tenoren gehoord die hetzelfde klonken.
Er bestaan nog altijd koordirigenten die liever bassen en baritons opstellen in de tenorsectie, dan dat ze de tenoren uit de hogere (contra)partijen durven herkennen: vrouwen dus. In dergelijke koren is het beroerd zingen voor alle partijen, maar met name voor vrouwen met lage stemmen. Die worden uitgesloten van deelname of verplicht om te blijven counteren. 
Een stem heeft geen geslacht. Als je stem lager is dan gemiddeld voor vrouwen en hoger dan gemiddeld voor mannen, dan heb je een tenor en ook een tenoraal timbre. Mijn tenor klinkt zoals van een jongeman: helder, luid, flexibel en nog nauwelijks aangetast door testosteron. Mijn voordeel als senior vrouw is dat ik veel zangervaring, een gedegen opleiding in passaggio nemen en een goed ontwikkelde counter heb.
Het enige verschil tussen vrouwen- en mannentenoren is hun zanggeschiedenis. Vrouwen is afgeleerd in hun lage bereik te bulderen. Mannen is afgeleerd in hun hoge bereik te gillen.
Bij Vrouwentenor leer je spelenderwijs alle facetten van je eigen zangstem te gebruiken. Da’s voor koren een grote aanwinst. Kunnen eindelijk die bas-baritons waar ik vaak  tussen sta terug naar hun eigen stemgroep. Kunnen al die vrouwen, die tot dusver alleen in contrastem gezongen hebben in de alt- of sopraanpartij, eindelijk eens in hun eigen lagere timbre en bereik tenor komen zingen.
In het voorjaar ben ik vrijwel alle weekenden aan het tenor zingen. Tussen de vrouwen zitten veel potentiële tenoren – want allemaal zelfstandige vaak leidinggevende vrouwen –  die gewend zijn hun spreekstem laag te gebruiken … maar die (nog) niet modaal zingen omdat ze dat is afgeleerd”.

Anne:
“Heerlijk om in een klein groepje te mogen experimenteren met je stem op een toonhoogte, waar je je lekker bij voelt: lekker laag!
Verschillende stijlen, verschillende manieren van stemgebruik. Enig minpuntje: Tijd vliegt als je plezier hebt, de workshop is zo weer voorbij!”

Karen:
“Het beste compliment dat ik Hanny kan geven na het volgen van één van haar workshops is dat mijn stem helemaal niet ‘aangezongen’ was.
Meestal ben ik hees of kan ik een dag niet lekker zingen na een paar uur intensief stemgebruik. Haar technische aanwijzingen zijn heel helder. In een ontspannen sfeer
kwamen we binnen een paar uur tot een mooi klinkend resultaat!”

Jobien:
“Hanny is een ervaren docent die mij helpt om als tenor te zingen, zonder als een vrouwenstem te klinken. Lastig, maar leuk om te doen. Veilig ook, vind ik ook belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik nu ingeschakeld wordt als tenor, want daar zijn er te weinig van…”

Margriet:
“De workshops voor vrouwentenoren zijn heel verhelderend en het is erg leuk om andere vrouwentenoren te ontmoeten en hun ervaringen te horen.
Voor sommige koren is het nog een een moeilijk punt om een vrouwentenor op te nemen in een koor, maar men beseft niet dat door een groot tekort aan tenoren een vrouwentenor een grote aanwinst kan zijn.
Over het algemeen zijn vrouwen trouwe koorleden, oefenen ze meer en kunnen door hun timbre een grote aanwinst zijn voor de tenorensectie!”